Omansa lakkoilijoille, skeittareille ja Marskille – onko näillä saunoilla maan mieleenpainuvimmat tarinat?

Suomalaista saunaa puuhataan parhaillaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Saunat ovatkin enemmän kuin puhdistautumis- ja rentoutumispaikkoja. Verkkomatkatoimisto Expedia kokosi viisi mieleenpainuvinta tarinaa suomalaisista saunoista.
 
Sauna, jonka eteen lakkoiltiin (Sahan Sauna, Kokkola)
 
Kuva: Outi Airola
 
Nälkämyllyksi kutsutulla sahalla työskenteli 1900-luvun alussa paljon naisia ja lapsia. Perheet olivat suuria, ja naiset pesivät pyykit rantavedessä ja talvisin avannossa. Kun eräs nainen hukkui avantoon, sahan työntekijät menivät lakkoon saadakseen saunan ja pesutuvan. Nykyisin sauna ja uimaranta ovat yleisessä käytössä. Alueella toimivan kulttuurikahvilan säilyttämiseksi kerättiin tuhansia allekirjoituksia.
 
Sauna, joka oli lahja Marskille (Marskin Majan sauna, Loppi)
 
Kuva: Heikki Kujansuu
 
Kun marsalkka Mannerheim täytti 75 vuotta jatkosodan aikana, sotilaat rakensivat hänelle lahjaksi metsästysmajakokonaisuuden, johon kuului myös sauna. Alun perin maja sijaitsi Neuvostoliiton alueella Itä-Karjalassa. Sodan lopussa sauna ja kaksi muuta rakennusta purettiin, ja Mannerheim valitsi niille uuden sijaintipaikan Lopelta. Nykyinen tilaussauna toimii lähes entisessä asussaan museoalueen yhteydessä.
 
Sauna, joka muistetaan erikoisesta saunojastaan (Liehtalanniemen sauna, Puumala)
 
Kuva: Seppo Beller
 
Liehtalanniemen tilan savusaunassa ei ainoastaan kylvetty, vaan saunalla oli ajan tavan mukaisesti myös muita käyttötarkoituksia, kuten viljan puiminen. Tilan viimeinen asukas oli omaperäinen Liehtalan Jallu, joka tarinan mukaan jakoi tupansa tasa-arvoisesti kissojen ja kanojen kanssa ja oli taloudenpidosta tarkempi kuin henkilökohtaisesta hygieniastaan. Liehtalanniemi on nykyisin museo ja luonnonsuojelualue.
 
Sauna, jota vasten skeitataan (Skeittisaunalautta, Kainuu)
 
Kuva: Jaakko Tossavainen
 
Lumilautailija Roope Tonteri pyysi Jaakko Tossavaiselta apua kelluvan skeittirampin rakentamiseen, ja vähän laskelmia tehtyään kokenut skeittipuistojen rakentaja Tossavainen tarttui haasteeseen. Skeittisaunalautta varustettiin saunalla, ja siitä tuli aiottua isompi. Se nähtiin alun perin Red Bullin kuvauksissa ja rakennettiin uudelleen Sotkamoon, missä sitä käyttävät nykyisin Vesiurheilukeskuksen asiakkaat ja tilausryhmät.
 
Sauna, jossa ei ole suoraa kulmaa (Savukammi, Kauhajoki)
 
Kuva: Kammi-kylä
 
Erkki Kalliomäki rakensi kylän keskelle neitseellistä suota, jota sanotaan hiljaisuuden paikaksi. Erikoisten luomusten joukossa on myös kaksi saunarakennusta, joista toinen on nimeltään Savukammi. Korkean savusaunan löylyjä kehutaan nokisiksi mutta lempeiksi. Sanotaan, että Kammi-kylän rakennuksissa ei ole ensimmäistäkään suoraa kulmaa.
 
Tutustu Suomen saunakulttuuriin täällä:
 
 

Käyttäjän Markku kuva

Markku