Anticoli Corrado, kylä kuin oma koti

Bussi jyrisee ylämäkeen. Kirjaimellisesti, sillä sen pakoputki putosi jonnekin lähelle Roomaa. Olen matkalla Subiacon suuntaan ja pyytänyt kuljettajaa pysäyttämään Anticoli Corradon kohdalla. Anticoli Corrado on pikkuinen kylä Laziossa, noin 40 kilometriä Roomasta koilliseen. Se sijaitsee 500 metrin korkeudessa ja asukkaita siellä on reilut 950. Erikoinen yksityiskohta Anticolin historiassa on se, että kylän asukkaat tulivat 1800-luvulla tunnetuiksi siitä, että toimivat aikakauden kuuluisien taiteilijoiden malleina. Jos Anticolin ja Subiacon alueen historiaan kurkistaa lisää, niin voi nähdä siellä keisari Neron rakentamassa tekojärveä ja Pyhän Benedictuksen pienenä poikana. 

 

Jään kyydistä tienristeyksessä ja lähden vetämään laukkuani kylään päin. Matkaa on kolmisen kilometriä ylämäkeen ja sataa vettä. Reissuni ensimmäisiä todellisia vesisadepäiviä. Ehdin kävellä muutaman sata metriä, kun hieman elämää nähnyt maastomallinen Fiat Panda pysähtyy tien viereen. Iäkäs herrasmies tarjoaa minulle kyydin. Saan selville, että hän on töiden vuoksi menossa käymään Anticolissa. 

 

 

Majatalo näyttää hyvin hiljaiselta, eikä kukaan vastaa soittokellon soittoon. Pitelen sadetta holvikaaren alla ja pohdiskelen, että mitähän seuraavaksi. Kysyn ohikulkevalta iäkkäältä rouvalta, että tietääkö hän onko majatalo auki. Si, si, mutta pitää soittaa ovikelloa. Yritämme uudelleen, rouva tarjoaa minulle suojaa sateenvarjollaan. Tällä kertaa soittoon vastataan ja pääsen sisälle. Oh Dio, nuori tyttö päivittelee, kun näkee minut vettä valuvana. Sadevaatteet ovat kyllä mukana, mutta pakattuna fiksusti matkalaukun pohjalle.

 

Olen todennäköisesti Anticolin ainoa turisti tällä hetkellä. Majatalon muut asukkaat lähtivät aamulla, joten täällä ei ole muita. Etsin ruokaa hiljaisesta kylästä. Löydän pari avoinna olevaa ruokakauppaa ja kahvibaarin. Tutkin ne kaikki. Ostan kaupasta leipää, hedelmäkaupasta omenoita ja baarista caffé macchiaton, espresson terästettynä tilkalla maitoa. Juttelen baarinpitäjän kanssa ja hän epäilee, ettei tänään saa mistään valmista ruokaa. Paras ostaa leipää kaupasta, hän sanoo. Kiitän neuvosta ja jatkan tutkimusmatkaani. Seuraavalla pienellä aukiolla on pikkuinen osteria, joka on kuin onkin avoinna. 

 

Kurkistan ovesta sisään. Minut ohjataan pöytään patterin viereen ja paikkaa pitävä iäkäs pariskunta alkaa arvuutella, mitä haluaisin syödä. Rouva kertoo minulle päivän menuun. Päädyn ottamaan sitä mitä naapuripödässäkin syödään, sillä en ihan ymmärrä mitä muut vaihtoehdot ovat. Italian sanavarastoni on hieman rajallinen, eikä kukaan osteriassa puhu sanaakaan englantia. Alkupalat, lautanen spaghettia, possupihvi salaatilla, jälkiruoka, puolen litran vesi ja lasillinen talon viiniä maksavat 13 euroa. Ruoka on todellista äidin tekemää ruokaa, sillä rouva itse on valmistanut aterian kakkua myöden. Hän laittaa minulle vielä palan kakkua evääksikin. Lahja, hän sanoo ja hymyilee iloisesti. A dopo domani, ylihuomiseen, huomenna osteria on kiinni.

 

Hektisen ja suuren Rooman jälkeen Anticoli tuntuu epätodelliselta. Tämä on kuin pieni koti, jonne olet palannut matkalta. Ihmiset ottavat sinut ilahtuneen ystävällisesti vastaan: Kiva, kun tulit, olemme kaivanneet sinua. Aika tuntuu pysähtyneen jollekin menneistä vuosikymmenistä tai vuosisadoista. Älä kiirehdi minnekään, täällä olet perillä. Mitenkähän tämän kiireettömyyden tunteen saisi mukaan omaan arkeensa?

 

 

Kuinka Anticoliin pääsee:

  • Co.Tra.L -bussit Roomasta Subiacoon lähtevät Ponte Mammolon metroasemalta, metrolinja B, bussilippu suuntaansa 3,10e. Bussista jäädään pois Anticoli Corradon risteyksessä, mistä on n. 3km matkaa kylään. 
  • Subiacosta kulkee Anticolin keskusaukiolle bussi kolmesti päivässä, tämän hetken aikataulun mukaan 8.00, 12.35, 14.00. Subiacosta Anticolin tienristeykseen on noin 20 minuuttia, jos haluaa yrittää ajoittaa Roomasta tulemisen niin, että mahdollisesti olisi jatkoyhteys.
  • Kannattaa kyllä kahteen kertaan miettiä auton vuokraamista... 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38451.0

Suski Kaisla