Rantalomaa pukkaa taas

Loma alkoi juhannuksesta, ja tietenkin eka juttu mikä tehtiin oli mennä rannalle. Maan alle, tietenkin.
 
Viimeisten kolmen vuoden aikana olen ollut joka kesä viikon Gotlannissa, Ruotsin luolaseuran ns. Lummelunda viikolla. Lummelundan luola on pientä turistiosuutta lukuunottamatta suojeltu luonnonkohde. Mutta luolaan nelikilometriseen muuhun osaan pääsevät luolaseuran jäsenet kerran vuodessa, kun luola lääninhallituksen luvalla avataan viikoksi tutkimuksia varten. Kolme-neljäkymmentä luolatutkijaa kokoontuu meren rannalle pystytetylle leirille, tällä kertaa Ruotsin lisäksi Suomesta, Ranskasta ja Uudesta Seelannista. Osa luolailijoista käy läpi luolan sukellusosia, osa taas hieman kuivempia luolakäytäviä. Tällä kertaa sukeltajat löysivät 60 metriä lisää tunnelia, ja me kuivaluolailijat muutaman metrin :-)
 
Me suomalaiset eli Ralf Strandell ja Jukka Palm sekä minä halusimme ensimmäisenä luolapäivänä helpon kohteen, ja päädyimme luola alkuosien suuriin, osin veden täyttämiin tunneleihin. Halusimme myös kokeilla viime vuoden EuroSpeleossa opittuja valokuvaus- ja salamatekniikoita.
 
Nuo veden osin täyttämät tunnelit ovat ehkä valokuvauksellisimpia mitä luolasta löytyy. Vetiset, mutaiset ja välillä jopa hiekkaiset metrojunan kokoiset tunnelit ovatkin joka tapauksessa mielenkiintoinen kohde, ja vain lyhyen maanalaisen venematkan päässä luola suuaukosta. Tunneleiden ja joen mutkissa löytyy myös joitakin hiekkarantoja, joissa päätimme ottaa kuvia. Tämä onnistuikin hyvin:
 
 
 
Näimme myös mielenkiintoista vanhaa ja uutta elämää tunneleiden veden alla:
 
 
Laitteisto:
 
  • Kamera (mulla on Nikonin järjestelmäkamera)
  • Salamakontrolleri Yongnuo YN-622 N-TX i-TTL, laukaisee siis radiolla sopivilla triggereillä varustettuja salamoita. Kontrolleri on kameran salamaliittimessä kiinni.
  • Salamalaukaisin Yongnuo YN-622N II, kiinnitetään salamiin.
  • Salamat (omani ovat Nikonin)
 
Luolissa on muuten joskus suuri vaara huonolaatuisesta ilmasta:
 
 
This article has also appeared in English at Blogspot and TGR. Ja kaikki luolatarinathan löytyvät osoitteesta planetcaver.net. Ja kaikki blogit taasen sekä Blogspot:sta että TGR:stä! Ja tietysti Relaasta! Kuvat ja teksti (c) 2019 Jari Arkko ja Jukka Palm. Kaikki oikeudet pidetään.

jariarkko

Olli Ok
Re: Rantalomaa pukkaa taas

Maistuisi tämä juuri nyt! :)

Diana
Re: Rantalomaa pukkaa taas

Rantalomasta tekee rentouttavan CBD, jota voi löytää esimerkiksi täältä https://cbd.fi/.
Olen käyttänyt CBD:tä stressin lievitykseen ja unettomuuden hoitoon. Olen käyttänyt öljyä jo pitkään ja todennut sen hyvin toimivaksi.