Dot-Kom Kupla

 

Viikko sitten olin Moskovassa puhumassa avoimen Internetin eduista. Mutta toki halusin tarkistaa myös paikallisen laskuskenen. Kevät oli jo vienyt lumet ulkoa, mutta onneksi matkalla kentälle löytyi СНЕЖ.КОМ, sisähalli. Maa #48.

Venäjällä toki olisi varmaan hienompaakin hiihtoa tarjolla vuoristoissa. Mutta siihen ei nyt ollut aikaa, ja Moskovan lähikukkulat olivat olivat jo ehtineet sulkea hissinsä. Mutta ei se mitään, СНЕЖ.КОМ mahdollisti parin tunnin hiihtosession kylmässä sisäilmassa. Halli kohoaa pylväiden varassa kohti taivasta, poikkileukkaukseltaan halli on kuplan muotoinen rakennelma. Korkeuseroa se tarjoaa noin 70 metriä eli enemmän kuin kotoinen Granin mäki. Hallin yläosa on viereisten 25-kerroksisten asuinkerrostalojen kattojen korkeudella.

Hallissa on kolme hissiä, yksi aloittelijoiden hissi sekä kaksi ylös asti vievää hissiä: ankkurihissi ja vierailuni aikana kiinni ollut tuolihissi. Ankkurihissi toimii kuitenkin nopeasti ja tehokkaasti, eikä muita laskijoita hallissa keskellä arkipäivää ollut kuin kourallinen. Ankkurihissin vieressä on temppurata hyppyreineen ja reileineen. Isoimman hyppyrin takaa löytyy ilmalla täytetty laskeutumistyyny hyppyharjoituksia varten. Hyppy tuollaiseen kiinnostaisi, mutta en uskaltanut lähteä yrittämään. Ehkä eniten tuossa pelotti hyppyrin ja laskeutumistyynyn väliin jäävä alue, jossa ei ollut mitään pehmusteita. Riittävästi vauhtia, tietenkin, mutta... kun en ole koskaan isommista hyppyreistä hypännyt.

Rinteitä on temppuradan lisäksi vain se yksi, suora päärinne. Rinteen yläosa on kohtuullisen mukava laskea, monessa sisähiihtokeskuksessa rinteet ovat aivan liian loivia. Ei se täälläkään jyrkkä ole, mutta jonkin verran rinteestä kuitenkin saa vauhtia. Eniten kyllä pidän kaartuvista sisärinteistä, sellaisista kuten Dubaissa. Niissä sisäkurvin puoli saadaan huomattavasti jyrkemmäksi. Hämmentävää miten pieni innovaatio voi muuttaa rinteen luonnetta niin paljon.

СНЕЖ.КОМ on kuitenkin kaikenkaikkiaan mukava paikka vierailla. Se on valmistunut vuonna 2007 eli suhteellisen uusi ja moderni. Kaikki paikat ovat siistejä, jokaiselle vierailijalle löytyy helppokäyttöinen RFID-hissikortilla suljettava ja avattava kaappi. Paikalta löytyy kolme-neljä kamakauppaa sekä Subway-pikaruokaravintola. Itse rinteen vieressä ja helposti monot jalassa vierailtavissa on taas paikan oma ravintola-baari, josta saa siis myös ruokaa. Ruokalista oli useamman sivun pituinen, mutta venäjänkielinen, joten en ole varma mitä se piti sisällään. Klubileipä ja kaakao nyt kuitenkin löytyi. Se kaakao tuli muuten hauskassa muodossa - sulatettu suklaa omassa kupissaan ja vesi- tai maitoblandis sitten omassaan.

Lähtiessäni ulos otin keskuksen ulkopuolelta muutaman kuvan. Yhtäkkiä vieressäni oli virkapukuinen turvamies, joka ei halunnut, että ottaisin kuvia. Lopetin kuvien ottamisen ja poistin viimeisen ottamani kuvan. Mutta se ei tuntunut riittävän. Emme puhuneet samaa kieltä, mutta kaveri todennäköisesti halusi koko muistinkorttini nollattavaksi. Tai jotain. Sana "tourist" ei auttanut yhtään. Onnekseni paikalle tuli joku muu, ja ryhtyi komentamaan turvamiestä - ehkä hallin työntekijä. Sain "komentajalta" luvan ottaa lisää kuvia, ja kaksikko jäi kinastelemaan keskuksen eteen. Poistun nurkan taakse, otin viimeiset kuvat, ja etsin taksimieheni, jotta voisimme jatkaa matkaa.

Käsittämättömiä liikenneruuhkia lukuunottamatta Moskovassa oli muutenkin hauska käydä. Poliitiikka on oma surullinen lukunsa, mutta niin tapaamani Internet-asiantuntijat kuin hiihtäjätkin olivat kaikki rentoja ja mukavia. Vodkashotti-illalliset paikallisten kanssa tuli myös kokeiltua.

СНЕЖ.КОМ löytyy Internetissä osoitteesta snej.com, .КОМ osoitteita odotellessa. до свидания!

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko

jariarkko