Ohje Blogin kirjoittamiseen

Relaa.comin blogit ovat kaikkien ulkoilijoiden käytössä oleva tapa jakaa mielipiteitä, fiiliksiä ja elämyksiä: kuka vain voi kirjoittaa ja lukea Relaa.com blogeja.

BLOGIN PERUSTAMINEN

Ensimmäisenä sinun on perustettava oma blogi Relaaseen. Voit perustaa halutessasi useitakin erilaisia blogeja. Voit perustaa useita blogeja, jos haluat kirjoittaa erilaisista toisistaan poikkeavista teemoista tai aiheista.

Keksi blogillesi lyhyt ja ytimekäs nimi. Kirjoita blogillesi myös naseva ja kuvaava esittelyteksti.

Lisää blogiisi kirjoittajia. Kaikki lisäämäsi kirjoittajat voivat kirjoittaa blogitekstejä blogiisi.

Lisää blogisi kirjoittajaksi ainakin itsesi. Muuten sinullakaan ei voi ole oikeutta kirjoittaa blogiisi blogikirjoituksia. Voit lisätä blogiisi enemmänkin kirjoittajia. Relaa.comin blogeissa voit siis pitää kavereidesi kanssa yhteistä blogia.

BLOGIIN KIRJOITTAMINEN

Voit alkaa julkaista blogikirjoituksia, kun olet perustanut blogin. Seuraavassa hieman ohjeita blogikirjoituksen tekemiseen.

TEKSTIMUOTOILUT JA JUTUN VAKIOELEMENTIT

Jutun rytmittämisessä suosittelemme väliotsikoiden käyttöä (myös Google tykkää niistä). Jutuissa ei käytetä ammattislangia tai puhekieltä, vaan ymmärrettävää ja yksinkertaista yleiskieltä. Jos hankalia erikoistermejä on käytettävä, niiden merkitys on hyvä avata lukijalle.

Tekstissä esiintyvät henkilöiden nimet lihavoidaan, kun ne mainitaan ensimmäisen kerran. "Lainaukset erotetaan lainausmerkeillä", sanotaan tässä kirjoittajan ohjeessa.

KUVIEN LIITTÄMINEN

Kuvita blogiasi kuvilla. Lukijat arvostavat aina kuvia.

Blogin kirjoituslomakkeen lopussa on kenttä kuvatiedostoille. Käytä kuvia, joiden leveys ja korkeus on alla 1000 pikseliä.

Kuvakenttään haetut kuvat lisätään tekstiin Insert-napin avulla. Laita ensin tekstissä kursori haluttuun kohtaan. Siirry sen jälkeen kuvakenttien kohdalle ja paina Insert. Kuva tulee silloin oikeaan kohtaan tekstiä.

Voit liittää blogikirjoituksiin myös muualla internetissä olevia kuvia. Voit siis ensin lisätä kuvat mihin tahansa internetin kuvapalveluun (Flickr, Picasa,...). Sen jälkeen saat niistä kuvien internet-osoitteet eli url-osoitteet. Kuvien osoitteet saat syötettyä blogitekstin editoriin. Paina editorin kuvapainiketta ja syötä url-osoite sinne.

Suositeltavia kuvien leveyksiä Relaa.comin blogeihin ovat esim. 400 ja 560 pikseliä. Maksimileveyden tulisi olla 760 pikseliä. Älä lisää blogikirjoituksiin liian leveitä kuvia.

VIDEOIDEN LIITTÄMINEN

Laitaa blogiisi videoita esim. YouTubesta tai Vimeosta. Lukijat arvostavat videoita.

YouTuben ja Vimeon videot saa lisättyä blogikirjoituksiin helposti. Lisäät ne kopioimalla tekstiin pelkän YouTuben tai Vimeon videosivun nettiosoitteen eli URL-osoitteen. Käytä http:// muotoista osoitetta, älä käytä https:// muotoista osoitetta.

Muita kuin YouTuben tai Vimeon videoita varten tarvitset videosivustolta ns. upotuskoodin eli embed-koodin. Upotuskoodi on html-koodipätkä, jossa on alkuosassa yleensä ns. iframe-merkintä.

Upotuskoodi liitetään blogitekstiin erillisessä blogitekstin HTML-näkymässä. HTML-näkymä avautuu blogieditorin painikkeesta "HTML". HTML-näkymä on melko tekninen, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Helpotat HTML-näkymän käyttöä kirjoittamalla ennen HTML-näkymän avaamista blogitekstiin haluttuun kohtaan esim. "TÄHÄN VIDEOKOODI". Sen jälkeen löydät helpommin tuon kohdan HTML-näkymästä. Korvaa sitten tuo merkkausteksti videosaitilta kopioimallasi upotuskoodilla. Paina lopuksi HTML-näkymän alaosasta Update-painiketta. Tällöin erillinen HTML-näkymä sulkeutuu ja upotettu video tulee näkyviin tavalliseen editoriin.

LAJIT

Relaa.comia käyttävät monien eri ulkoilulajien harrastajat. Lajitiedon avulla seikkailuja ja muita juttuja kohdistetaan juuri oikeista asioista kiinnostuneille käyttäjille.
Blogitekstiesi kommentointi ja niistä keskustelu tapahtuu Relaa.comin Keskusteluissa. Kommentointi ja keskustelu sijoitetaan aina yhteen Lajikeskusteluun. Syöttämäsi Laji vaikuttaa siis siihen, missä tekstistäsi keskustellaan ja ketkä siitä keskustelevat.

LISÄTIETOJA

Suomen kielen ohjeita ja suosituksia voi tarkistaa esimerkiksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilta osoitteesta http://www.kotus.fi/index.phtml?s=297