1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Mikkoperusjamppa
Varustusvinkit Lokakuussa Kilpisjärvelle

Hei, kyselisin varustusvinkkejä noin 2 viikon vaellukselle Kilpisjärvelle, ideana olisi myös muutama tunturikin kavuta. Ajankohta on Lokakuun puoliväli - Lokakuun loppu. Perus setit on kunnossa, joten olisin kiinnostunut lähinnä lumi- ja jääturvallisuus välineistä sekä muista kylmienolosuhteiden turvallisuus varusteista. Kelithän saattaa olla mitä vaan, enkä ole vielä koskaan talvella vaeltanut. Eli miten reissulle kannattaisi varautua ja minkälaisia varusteita tarvii vs normaali syysvaellus?

akallio

Käsivarren erämaassa ei ole jäätiköitä, joten jääturvallisuusvälineitä ei tarvitse. Jotkut vesistöt lienee mahdollisesti jo jäässä, mutta jäillä ei luonnollisestikaan kannata liikkua. Jos jokien yli on lumisiltoja, niin niitä ei kannata käyttää.

Lumivyöryjä siellä on talvisin, mutta ei silloinkaan vaeltaja tarvitse lumiturvallisuusvälineitä, kunhan pysyttelee pois riskialueilta. Tuohon aikaan huipuille pääsee varmasti paljasta maata pitkin tai vähintään harjanteiden paljaita kiviä seuraillen.

Alueen lukuisat ja paikoin laajat kivikot voivat olla erityisen hankalia jäisinä ja osittain lumen peittäminä. Ei kannata suunnitella reittejä laajojen kivikoiden poikki, varsinkaan rinteissä.

Lokakuussa voi tosiaan olla kylmää ja lumisadetta, joten siihen pitää varautua. Lumikengät lienee ehkä se ilmeisin, että pääsee etenemään yllätyshangessa. Teltta on toinen tärkeä, jos lumentulo sotkee suunnitelmat ja seuraavalle tuvalle on mahdoton päästä. Telttakiilat kannattaa olla sellaiset jotka kestävät kovaan maahan vasaroinnin, koska maanpinta voinee olla jo jäässä, mutta lunta ei ole riittävästi lumiankkurien tekoon. Makuupussi kannattaa olla yläkanttiin mitoitettu verrattuna syysreissuun.

Päivä alkaa myös olla jo lyhyt, joten kannattaa varautua hyvällä otsalampulla ja varalampulla sekä akuilla/pattereilla.

Tupia on paljon ja ne ovat varmaan myös aika tyhjiä tuohon aikaan, joten siinä mielessä ei ole niin vaativat olosuhteet. Jos kamat kastuu niin niitä pääsee kuivattelemaan jne.

Norjan rajan saa tällä hetkellä maastossa ylittää, mutta ei välttämättä enää tuolloin lokakuun loppupuolella.

Mikkoperusjamppa

Kiitos vastauksesta! Uudet kiilat on kyllä hommattava ja varmaan joku kevyt vasara millä niitä voi nakutella kovaan maahaan. Lumikenkien käyttöä hieman vioroksun. Voi kyllä johtua siitä, että en ole mielestäni hyviä/sopivia päässyt koskaan testaamaan (painoa n.100kg ja siihen vielä rinkka). Toki varmasti syvässä ja pehmeässä hangessa on helpompi niilllä liikkua.

Mahtaiskohan jonkun näkösistä "liukuesteistä" olla hyötyä mäkisessä ja ehkä jäisessä maastossa esim. tälläisistä https://varuste.net/p37975/snowline-chainsen-pro-microspikes tuskin mitään vaellusrautoja tarvii kuitenkaan. Saattaa olla aamusta ja illasta maa/lumi jäässä jos päivällä ollut plussaa ja yötä kohden alkaa pakastamaan. Viimeiset varustehankinnat pitännee tehdä kun on edes jotankin osviittaa säistä.

akallio

Kiilojen vasarointiin löytää toki kiviä maastosta, itse en vasaraa kantaisi.

Tuohon aikaa on jo mahdollista, että iskee lumipyryn joka tekee kävelyn erittäin hitaaksi. Lumikengät on minunkin mielestäni aika tylsät välineet, mutta kyllä ne tuossa tilanteessa auttavat paljon. Toki olla vaan sellainen aikataulu, johon mahtuu hitaita päiviä tai välipäiviä.

Ensisijaisesti vaan välttäisin jäisiä kivikoita, ne eivät muutu kovinkaan paljon kuljettavammiksi liukuesteillä tai edes oikeilla jääraudoilla. Lumessa tallaamisessa tukevat kengät ja pitkät varret tai mielummin säärystimet auttavat eniten. Liukuesteistä voi olla vähän myös iloa. Vaellusrautoja ei tosiaan tarvitse.

Mikkoperusjamppa

Totta. Täytyy reitti suunnitella perusteellisesti ja kyllä lumikengistä apua on jos oikeesti lunta tulee, kun tuolla ei sääennusteisiin voi 100% luottaa.