1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Vaarojentuulet
Erähiihtoon puu vai muovisuksi?

Haluaisin löytää täydelliset eräsukset, jotka ovat mahdollisimman monipuoliset. Kantavat umpisessa, ovat ketterät tekemään käännöksiä, purevat jäiseen tunturin rinteeseen, niillä voi nousta ylös ja laskea.. vähän kaikenlaiseen hiihtoon rinteiden ja latujen ulkopuolella.

Vaihtoehdot joita olen miettinyt on Ylösen suksitehtaan mittatilaussuksi, puusuksi teräskanteilla tai Fischerin Sbound 98.. jotka huomattavasti lyhyemmät kuin nuo Ylöset mutta niissäkin kuulemma on kantavuutta ja hyvin pääsee mäkiä myös ylös varsinkin jos skinit on.

Kummat minun kannattaa valita? Sidejärjestelmänä olen ajatellut voile 3-pin 75 mmnahkamonolla. Toiveissani löytää juuri ne täydelliset jokapaikan "vapauden" takaavat sukset jotka ovat kevyet ja ketterät mutta myös kestävät!

akallio

Ei kai sillä materiaalilla niin väliä ole, jos nyt kuitenkin puhutaan aika erilaisista suksista, jotka sattuu olemaan eri materiaalia? Geometria kai se tässä lähinnä ratkaisee.

En tiedä miten pitkiä Ylösiä olet meinannut mittatilata, mutta arvaan jotain vajaan kahden metrin luokkaa ja että suksessa on reiluhko jalkavuus ("double camber"). Tuollainen suksi ei enää ole erityisen ketterä tekemään käännöksiä. Tai riippuu mihin vertaa, umpihankisukseen verrattuna toki on.

Itse olen erähiihtänyt pääasiassa vanhan mallin Sporten Rangereilla, jotka varmaan muistuttavat aika paljon noita Ylösiä, sekä Atomic UL 65 -skimosuksilla, jotka taas muistuttavat paljon noita Fischereitä, paitsi ovat pari milliä kapeammat, vähemmän jalkavat ja tietysti hiton paljon kevyemmät. Sportenit on jo aika kankeat kaikessa laskemisessa, toki niillä alas aina pääsee. Atomicit taas ovat huippuhyvät monenlaisessa laskemisessa. Eli minun perstuntumani olisi, että nuo Fischerit voisivat olla aika ns. sweet spotissa yleiseksi eräsukseksi.

vesa

Ei taida sellaisia ihmesuksia olla jotka täyttävät nuo vaatimukset. Paljolti tietysti rippuu mitä tarkoitat umpisella? Oikeasti pehmeä umpinen vaatii pitkän suksen ja vähän siteen kiinnityspisteen eri kohtaan, siinä menee ketteryys samalla.... umpisen suksi vaatii myös tiettyä kärjen notkeutta ja korkeutta. Vaihtoehtona leveä ja lyhyt, mutta miten on purenta ja kääntyvyys? Jos umpinen tarkoittaa tarpeeksi kantavaa niin lyhemmällä ja jäykemmälläkin pärjää.
Itse käytän kahta lajia eli pitkää umpisen suksea ja lyhempää hiihtotelemarkkia, niillä parjää kaikessa.

herra nylppy

Umpinen on kiehtova käsite. Kahden metrin puuterihanki voi olla ikävää. Toisaalta joskus reitinvalinnalla voi vaikuttaa etenemiseen.

Yhtä oikeaa eräsuksea ei kai ole keksitty. Pitkät ja joustavat kapeakärkiset hakevat pintaan. Lyhyemmät sukset lähtevät hakemaan pintaan, jos side on vähän taaempana ja kärki on leveä.

Toistaiseksi olen mennyt kolmella setillä: 210 cm Vosseilla, joilla ei oikeassa umpisessa tee mitään, mutta niitä ei ole siihen suunniteltukaan. Toimivat pakkautuneella lumella, ja niillä pääsee "nopeasti". OAC XCD GT 160 cm on nietoksessa jo pykälän parempi, uppoaa kyllä, mutta alamäessä pääsee liukuun. Risukossa ja sekalaisissa lumiolosuhteissa mahtavat. Annum 195 cm selkeästi paras "hankisuksi" omasta setistäni, se jaksaa jo pitää joten kuten pinnallakin, ja on melko ketterä, kunhan ympärillä on lunta.

Kaksi jälkimmäistä ovat siitä kivat, että ei tartte välttämättä pelleillä irtoskineillä (vaikka se olisi joskus ihan varmasti älykkäin vaihtoehto). Ja voi kai sen nousukulmankin kanssa kikkailla?

Umpijäisillä rinteillä kaksi jälkimmäistä eivät ehkä ole ihan paras valinta, 360 astetta piruetti pystyssä onnistuu turhan helposti - kerien randomsuunnassa vielä helpommin.

Vossit vastaavasti purevat kapeina hyvin, mutta leikkaus on pituuteen nähden melko kosmeettinen ja ovat kankeat kääntää. Niissä on myös olakset jotka toisaalta ovat mielestäni plussaa.

Jotkut hiihtävät onnellisesti kolmemetrisillä laudoilla, ja kai ne on soivat pelit aukeilla kolmen peninkulman suolla. En ole kokeillut.

Olen itsekin aika noviisi hiihtohommissa, mutta tällaisia havaintoja parin vuoden kokemuksella...

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

Telemarksystems

...tai sitten klassikkojen klassikko..;)
https://tegsnas.se/produkt/rajd-bjorksula-hickorykant/