1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Reissuruuna
Vinkkejä Kungsleden (Abisko-Nikkaluokta) -patikointia suunnittelevalle

Palasin juuri Kungsledenin Abisko-Nikkaluokta (+ Kebnekaise) -pätkältä. Sain itse hyviä vinkkejä täältä suunnitteluun, joten ajattelin laittaa polulla tehtyjä havaintoja esille siltä varalta, että joku toinen ensikertalaineen suunnittelee vastaavaa.

  • Saapuminen/lähteminen: Itse menimme rajallisen ajan vuoksi lentämällä Kiirunaan, josta bussilla Abiskoon. Bussilipun hinta taisi pyöriä jossain parin kympin tienoilla. Nikkaluoktasta pääsee bussillä (Nikkaluoktaexpress) Kiirunan kentälle ja bussit lähtevät aivan sen turistikeskuksen vierestä, johon reitti Nikkaluoktassa päättyy. Oli kuitenkin hyvä veto ostaa liput netistä etukäteen, sillä busseja lähti samaan aikaan useampi, ja jokainen oli tupaten täynnä. Nikkaluokta-Kiirunan lentokenttä maksoi netistä ostettuna ennakkoon n. 15 €. Vaihtoehtoisina kulkumuotoina meillä olisi ollut lautta Tukholmaan josta yöjuna Abiskoo tai autojuna Ouluun ja ajamalla Abiskoon, mutta molemmat olisivat vieneet 1-2 päivää/suunta.
  • Vedenkantotarve: Puhdasvetisiä puroja ja jokia on reitin varrella niin tiheään, että itse pärjäsin lähes koko matkan yhdellä 0,75 l vesipullolla, jota täytimme aina purolla. Jos nyt lähtisin uudelleen, ottaisin kuitenkin mukaan myös toisen pullon, sillä Abiskojaure-Alesjaure -pätkä oli sellainen, jossa olisi ehkä yksi pullo ollut liian vähän. Vettä oli tuolla reitillä vähän vähemmän tarjolla, ja toisaalta, lämpötila lähenteli tuona päivänä 30 astetta. Pätkällä oli myös paljon nousua, joten vettä kului. Muun reitin kuljin vain yksi pullo täytettynä. Kebnekaiselle kapuaminen on sitten oma juttunsa veden suhteen. Tunturiaseman oppaat neuvoivat, että viimeinen vedentäyttöpaikka on Kittelbäckenin ylittävän sillän luona, mutta itse asiassa löysimme vielä viimeisestä laaksosta Vierranvarrin ja Kebnekaisen huipun välistä puron, josta sai puhdasta vettä. Kyseisen puron olemassaolosta ei tietysti voi olla varma kaikkina vuodenaikoina.
  • Kebnelle nousu: Meiltä meni nousuun ja laskuun aikaa n. 10 tuntia taukoineen. Pidimme pari lyhyempää taukoa ja yhden pidemmän lounastauon. Huipulla ihailimme maisemia rauhassa, mutta alas tultiin aika haipakkaa, kun oli kiire saunaan. Reitillä näkyi monenikäisiä, noin 7-vuotiaasta aina arvioilta noin seitsemänkymppiseen. Hyvää peruskuntoa länsireitti huipulle vaatii, ei muuta. Reitti on hyvin viitoitettu. Polulle on paikoin tuotu sepeliä, ilmeisesti helpottamaan kulkua, mutta jalan alla liukuva irtosepeli teki liikkumisen itse asiassa monin paikoin hankalammaksi. Ota tukevat kengät. Erityisesti alastulo valuvassa sepelissä ja louhikossa on aika kova polville, että jos niissä on vaivaa, kannattaa miettiä kahteen kertaan. Parhaan tiedon siitä, tarvitsetko huippujäätikölle kenkiin kiinnitettäviä piikkejä (,joita voi vuokrata tunturiasemalta) saat aseman servicehusista edellisenä päivänä, kun opastetut retket palaavat alkuillasta.
  • Tunturituvat ja -asemat: Suomen Ladun jäsenyys kannattaa ehdottomasti, jos aikoo käyttää tupien palveluja. Keittiötä ja kuivaushuoneita saa käyttää ilmaiseksi, ja kaikki (esim. tupien kaupoissa) on jäsenkortilla halvempaa. Esim. vuodeksi otettu jäsenyys maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin, jos tupien ohi kulkee ja niiden palveluja aikoo käyttää. Kebnekaise Fjällstationilla kannattaa varautua siihen, että lämmin vesi loppuu jo iltapäivällä (ainakin meillä loppui joka päivä), ja viiden jälkeen saunaan menevät saavat pestä itsensä kylmällä. Periaatteessa patikointi onnistuu kantamatta ruuantekovälineitä tai ruokaa, sillä keittiöissä voi kokata, käyttää astioita ja ostaa ruuan tuvan kaupasta. Joissakin tuvista valikoima oli kyllä aika minimalistinen (yhdessä taisi olla myytävänä vain kaurahiutaleita), eli kannattaa kysäistä aina ennen siirtymistä, millainen varustelu seuraavassa tuvassa on ja ostaa tarvittaessa ennakkoon, mikäli aikoo näin edetä. Hintaa tällöin tulee tietysti aika paljon enemmän, sillä esim. Blå Bandin pussiruuat, johon lisätään vesi, näyttivät olevan hyllyissä hinnalla noin 110 kr (n. 11 €)/pussi. Kortilla pystyi maksamaan kaikissa tuvissa. (Poikkeuksena Sälka, jossa oli kyllä myös korttikone, mutta netti nurin juuri meidän siellä ollessamme.)
  • Kartta: Periaatteessa koko reitin pystyy aivan hyvin kulkemaan ilman karttaa, sillä reitti on erittäin hyvin viitoitettu/merkattu. Kartasta on kuitenkin hyötyä suunnitteluun, sillä siitä näkee kuinka pitkä matka seuraavalle vedenottopaikalle ja millaista maastoa on edessäpäin.
  • Reitin kesto: Abisko-Abiskojaure sekä Kebnekaise Fjällstation-Nikkaluokta -pätkät ovat helppokulkuisia ja muuta reittiä nopeampia kulkea. Meitä oli reissussa hyväkuntoisia heppuja, molemmilla selässä noin 20-25 kiloa, ja keskinopeutemme (tauot mukaanluettuna) vaihteli em. pätkiä lukuunottamatta noin kahden ja puolen sekä kolmen kilometrin tuntinopeuden välillä. Kaiken kaikkiaan meillä meni tähän matkaan 7 päivää (matkoineen päivineen), mutta kuusikin olisi tarvittaessa riittänyt, eikä silti olisi tullut erityisen kiire. Emme lähteneet aamuisin liikkumaan mitenkään erityisen aikaisin, ja silti olimme aina seuraavassa leiripaikassa hyvissä ajoin ennen iltaa. Jos kuuteen päivään olisi halunnut kulkea, olisi kyllä Kebneltä pitänyt lähteä Nikkaluoktaan aamulla aikaisin (tai siirtyä lähemmäs jo edellisenä iltana, mikä olisi kyllä huipulle nousun jälkeen ollut aika raskasta), sillä bussimme lähti klo 11.55. Vaihtoehtoisesti olisi tietysti voinut kulkea aiemmin reitillä vähän pidempiä pätkiä, mutta me päätimme hyötyä tunturitupien saunoista. Abiskojaure-Alesjaure sekä Kebnekaise-Nikkaluokta -pätkistä voi halutessaan oikaista veneellä maksua vastaan 5-6 kilometriä, mutta silloin tulee huomioida, että aikauttaa kulkemisensa niin, että on laiturilla veneenlähtöaikoina.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä, mikäli suunnittelet tätä reittiä ensimmäistä kertaa.

cob

Ette ilmeisesti sitten mennyt Durlings Lediä, eli ns. oikopolkua Kebnekaiselle? En tosiaan ehtinyt varmistamaan toisessa ketjussa reittiä, koska olin itse...vaeltamassa Smile

Muuten jos se pikku puro ennen Kebnelle nousua tuli Kebnen suunnasta, niin se saattaa hyvinkin valua vanhan Toppstuganin ulkohuusin lähistöltä alas Smile No eihän se todennäköistä ole koska välissä on matkaa kunnolla sekä lumiläntti Kebnen päällä iso, mutta sellainen fiilis silti tuli kun vanhan toppstuganin vieressä kuuntelin kivien alta kuuluvaa veden lorinaa.